Ново изследване доказва, че кофеинът помага за придвижването на регулаторния протеин в митохондриите, подобрявайки тяхната работа, и защитава клетките на сърцето от увреждане, пише Medical Express. Позитивният ефект се наблюдава при пиене на четири чаши кафе дневно.

Било доказано, че кофеинът в концентрация, еквивалентна на минимум четири чаши кафе, подобрява работата на ендотелните клетки по вътрешната повърхност на кръвоносните съдове за сметка на усилването на митохондриите – „енергийните фабрики“ на клетките.

Белтъкът р27, известен като инхибитор на клетъчния цикъл, присъства в митохондриите на основните типове клетки на сърцето. Митохондриалният р27 способства за миграцията на ендотелните клетки, защитава клетките на сърдечния мускул от смърт и заставя фибробластите да се превръщат в клетки, съдържащи съкращаващи се влакна. Всичко това е критично важно за възстановяването на сърдечния мускул след инфаркт.

Така кофеинът инициирал задвижването на р27 в митохондриите, стартирайки верига положителни реакции. Така кофеинът защитавал от увреждане сърцето на мишките с преддиабет и затлъстяване, както и на старите животни.

Тези изводи могат да са актуални и за хората, смятат учените.