Зъбоболът не винаги е свързан с кариес или с възпаление на нерва - дори здравите зъби могат да навредят. Сред най-честите причини за такава болка са настинките и сърдечните заболявания. Вижте защо.

При настинка

Ако параназалните синуси се възпалят по време на силна настинка, това може да причини болка в горния ред зъби, тъй като раздразнената и подута тъкан на максиларния синус оказва натиск върху зъбните нервни влакна. В този случай болката се усеща не в един зъб, а по цялата повърхност на горната челюст.

В самолета

Зъбната болка, която се появява при човек в самолет, веднага щом той набере височина, е известна като аероденталгия. Причината за тази болка е рязък спад на атмосферното налягане - под негово влияние въздушните празнини в устата под пломби и мостове се разширяват. Поради това разширяване възниква налягане, което води до неприятни усещания в зъбите, въпреки факта, че те могат да бъдат здрави.

При мигрена

Главоболие от мигрена се появява поради промени в кръвоносните съдове на главата. Поради специалната структура на троичния лицев нерв по време на пристъпи на мигрена, силната пулсираща болка от горната част на главата може да се пренесе към зъбите.

Поради сърдечни заболявания

Когато зъбоболът е свързан с дискомфорт в гърдите, трябва да се внимава много. Заболявания като ангина пекторис или миокарден инфаркт обикновено са локални по своя характер, но болката, която също се проявява, може да се разпространи и да дори до ръката или долната челюст. Ако здравите зъби болят поради сърдечни проблеми, тогава такава болка обикновено се влошава при физическо натоварване и може също да бъде придружена от задух и прекомерно изпотяване.