Статистиката е категорична: във всички страни, във всички общности - независимо от расовата, етническа и културна принадлежност, жените живеят по-дълго от мъжете. Интересното е, че допълнителните години те прекарват, без да страдат от тежки заболявания и немощ.

На какво се основава този феномен?! Има няколко популярни теории, обясняващи различията. Според австралийския невропсихиатър и геронтолог Перминдер Сачдев от Университета в Южен Уелс например, част от причините са свързани с биологичните характеристики, друга – с особеностите на поведение.

Сред мъжете има повече пушачи, пияници, те по-често страдат от затлъстяване, коментира той. Освен това мъжете са склонни да не обръщат внимание на здравето си, прекалено късно търсят медицинска помощ, не спазват препоръките на лекаря. Те са склонни и към рисково поведение и много по-често от жените загиват по време на аварии, в побоища и престрелки. За това е виновна мъжката биология – високото ниво на половия хормон тестостерон кара мъжа да рискува, да попада в опасно претоварване с работа и по този начин сам да съкращава продължителността на живота си. Връзката между тестостерона и рисковото поведение е потвърдена и резултати на изследване на американски специалисти от Дюк университет.

Тестостеронът съкращава живота на мъжете и по друг начин. Мъжките полови хормони потискат активността на имунната система и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, обяснява южнокорейският професор по биология Къюн-Цзин Мин от Университета Инх. Екипът му анализирал исторически записи за здравето на 81 корейски евнуси, се съобщава статия в списание Current Biology от 2012 година. Тези мъже били кастрирани в детска възраст и организмът им не изработвал достатъчно тестостерон. Оказало се, че евнусите живели с 14-19 години по-дълго от некастрираните си връстници със същия социално-икономически статус.

Въпреки че връзката между тестостерона и работата на имунитета докрай не е изяснена, резултатите от лабораторно изследване на биолози от три британски университета им дават основание да предположат, че тестостеронът блокира изработването на някои имунни клетки, предназначени за борба със заболяванията. В същото време достатъчно изследвания показват, че ниското ниво на тестостерона води до сърдечни заболявания и въобще до лошото здравословно състояние на мъжете. Затова може да се смята, че взаимоотношенията между тестостерона и мъжкото здраве са комплексни, смята Сачдев.

Може да се окаже също, че зад разликата в продължителността на живота стоят не мъжките, а женските полови хормони. Естрогенът притежава защитна функция, той работи като антиоксидантите, не позволявайки на свободните молекули кислород да увреждат клетъчната ДНК, което би довело до заболявания, обяснява ученият. Това, че женските полови хормони помагат за поддържане на нормална работа на клетките, потвърждават резултати от научен обзор, публикуван през 2013 година в списание International Journal of Endocrinology.

Изследванията обясняват и половите различия в дълголетието, въпреки че все още не е ясно защо еволюцията и естественият подбор са надарили с тези продължаващи живота преимущества именно жените, а не мъжете. Това са само предположения, но е възможно решаваща да е ролята на жените в поемане на основното натоварване по отглеждане на потомството – още щом бебето се зачене, мъжът престава да е нужен. Силният, здравият организъм на майката е залог за оцеляване на детето, казва Сачдев.

В женското тяло природата е заложила способността да понася такива тежки от физиологична гледна точка натоварвания, като бременността, раждането, кърменето и успешното възстановяване след тях. Мъжкият организъм не се сблъсква с такива тежести. А както е известно, всичко, което не ни убива, ни прави по-силни и тази сила помага на жените да живеят по-дълъг и здравословен живот, категоричен е ученият.