Приемът на лекарства, които повишават имунитета при пандемия, е опасен, тъй като може да наруши реакцията на организма към интерферони - защитните протеини на имунната система. Анча Баранова, професор в Училището по системна биология към университета „Джордж Мейсън“ и главен изследовател в Центъра за медицински генетични изследвания на Руската академия на науките посочва характеристиката на подобни лекарства.

Според професор Баранова пиенето на лекарства, които повишават имунитета (имуномодулатори) по време на пандемия може да допринесе за тежкия ход на коронавирусната инфекция.

Проучванията разкриват характеристика, присъща на хората, които са сериозно болни от коронавирус - в някои случаи тялото им започва да произвежда антитела към интерферон (протеин, синтезиран от имунната система за борба с вирусите) обяснява тя. По правило това се случва при тези пациенти, които преди това са получавали интерферонова терапия при лечението на различни заболявания.

Тялото на хората, които започват да приемат лекарства за повишаване на имунитета в пандемия за превенция, може също да започне да произвежда антитела към интерферон, предназначени за борба с патогените, предупреждава ученият. Тя пояснява, че по този начин, вместо подобрена защита срещу вируси, можете да получите обратен ефект.

Ако човек има антитела към интерферон (това е възможно да се установи със специални тестове), той трябва да спазва карантина, тъй като инфекцията с коронавирус може да се окаже сериозно и опасно заболяване за него в своите последствия, предупреждава професор Баранова.

Припомняме, че неотдавна китайски учени обявиха, че антивирусните протеини интерферони помагат на тялото да се освободи по-бързо от коронавируса.