Продължителността на съня и въздържанието от храна през нощта са два метода, които могат да намалят риска от рецидив на рак на млечната жлеза, установили френски учени.

Последните научни разработки в областта на онкологията показали значимостта на здравословния режим – изменяйки някои фактори при начина на живот, дава възможност да се застраховаме срещу сериозни проблеми със здравето. Оказва се, че продължителността на нощното въздържане от храна съществено влияе на риска от развитие на рак на млечната жлеза. Удължавайки времето на нощния сън пък може да се разглежда като прост и достатъчно ефективен метод на профилактика от рецидив на рака на млечната жлеза.

Тези изводи били направени на базата на данни от изследване, проведено в периода 1995-2007 година. В него участвали 2413 души на възраст между 27 и 70 години с ранен стадий на рак на млечната жлеза. Анализът показал, че периодът на гладуване между обедът и закуската под 13 часа първоначално увеличавал с 36% риска от рецидив на рака на млечната жлеза в сравнение с периода на гладуване между вечерята и закуската над 13 часа.

Подобни ефекти са свързани с регулацията на нивото на кръвната захар по време на гладуване през нощта, като той се разпространява и по време на сън – към подобряване на качеството му, смятат авторите. Увеличението на промеждутъка от време между вечерята и закуската може потенциално да понижи и риска от развитие на диабет тип 2 и да предотврати някои сърдечно-съдови заболявания.