Дълги години учените се опитват да разрешат медицинската мистерия: защо хората с диабет са изложени на повишен риск от поява на някои форми на рак? Днес изследователите предложиха - вероятно, най-убедителното обяснение на това явление.

Всъщност диабетиците са най-уязвими към рак на гърдата, бъбреците и яйчниците. По-рано учените предполагаха, че всичко е свързано с хормонална дисрегулация.

Съществуваше хипотеза, че при хората с диабет тип 2 инсулинът неефективно пренася глюкозата в клетките. Следователно панкреасът произвежда все повече и повече инсулин и тялото стига до състояние, наречено хиперинсулинемия. В същото време инсулинът стимулира излишния растеж на клетките, което насърчава рака. Друга хипотеза свързва рака със затлъстяването (хронично възпаление, което е характерно за диабет).

Специалисти от City of Hope центърът за изследвания и лечение на рак, излязоха с алтернативна идея. Те предположиха, че повишените нива на кръвна захар, наблюдавани при диабета, директно увреждат ДНК и това води до развитието на злокачествен тумор.

Като начало изследователите са се опитали да намерят специфичен вид увреждане - ДНК адукти в тъканните култури и модели на диабет при гризачи. Всъщност те открили ДНК адукт, наречен N2- (1-карбоксиетил) -2'-дезоксигуанозин, или CEdG, който е по-често срещан при диабетни модели, отколкото в нормални клетки или при здрави мишки.