Овесените трици съдържат повече витамини, минерали и фибри от традиционните овесени ядки. Това се дължи на многото ползи за здравето, които получавате, като включвате овесени трици в диетата си.

Питателни са. Овесените трици съдържат същото количество въглехидрати и мазнини, както обикновената овесена каша, но повече протеини и по-малко калории. Те имат и повече фибри, особено бета-глюкан. Триците съдържат много тиамин, магнезий, фосфор, желязо, цинк, рибофлавин и калий. От тях можете да получите и известно количество фолиева киселина, витамин В6, ниацин и калций.

Богати са на антиоксиданти. Овесените трици съдържат полифеноли - растителни молекули, които действат като антиоксиданти. Полифенолите защитават тялото от свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват заболявания. Триците са особено богати на фитинова киселина, ферулова киселина и авенантрамиди, които са свързани с намаляване на възпалението и кръвното налягане.

Поддържат сърцето здраво. Яденето на овесени трици може да помогне за предотвратяване на рискови фактори от сърдечно заболяване като висок холестерол и високо кръвно налягане.

Регулират кръвната захар. Подобно на други храни, богати на разтворими фибри, овесените трици могат да ви помогнат да контролирате кръвната захар. Разтворимите фибри помагат да се забави усвояването на въглехидратите, което стабилизира нивата на захарта.

Стимулират храносмилането. Благодарение на високото съдържание на фибри, овесените трици помагат за подобряване на храносмилането. Те съдържат както разтворими, така и неразтворими влакна (фибри). Разтворимите фибри помагат за омекотяване на изпражненията, докато неразтворимите фибри подобряват преминаването на храната през червата.