Какво точно се случва с човешкото тяло, което използва два литра вода на ден? Обяснява го известният австралийски лекар от Сидни д-р Даша Фийлдър пред The Daily Mail. Водата не само овлажнява бъбреците, кожата, подобрява храносмилането и мозъчната функция, но дори подобрява настроението, казва д-р Фийлдър.

Приблизително 60% от човешкото тяло е вода и е изключително важно да се поддържа нейната функционалност чрез редовна хидратация. За тези цели са подходящи поне 2 литра вода на ден. Според д-р Фийлдър повечето възрастни се нуждаят от 2,5 до 3 литра вода за оптимална хидратация.

Пиенето на вода помага за овлажняване на бъбреците, подобрява храносмилането и цялата храносмилателна система, подмладява кожата и отстранява умората.

Не всяка течност е подходяща за нас. Губим много вода, когато пием кофеинови напитки като чай и кафе, а също така губим много вода в съня си. Така че всичко това трябва да бъде възстановено през деня.

Защо се изисква да изпием поне два литра? Именно това количество стабилизира мозъка и повишава концентрацията, изхвърля нежеланите токсини, намалява интензивността на главоболието и подобрява настроението.

Ако не пием достатъчно вода, има риск от умора и мускулни крампи. Ще стане много по-трудно да се съсредоточите върху решаването на някои проблеми, трудности ще възникнат и с концентрация и вниманието. Функционалните проблеми застрашават бъбреците и храносмилателната система, дехидратацията на кожата може да причини ускорено стареене и често дразнене. Също така ни чака лошо настроение, спад в нивата на енергия и забавяне на достатъчно количество токсини в тялото, пише The Daily Mail.