Витамин С е един от най-важните за организма през зимата и поддържането на оптималното му ниво.

Витамин С (аскорбинова киселина) е водоразтворим микроелемент, открит в голямо разнообразие от растителни храни. Считан за жизненоважно хранително вещество за цялостното здраве, витамин С играе ключова роля в различни телесни функции - насърчава растежа и възстановяването на тъканите, от съществено значение е за усвояване на желязото, регулира производството на определени хормони и се бори с възпалението.

Как витамин С действа на имунитета и сърдечно-съдовата система?

Имунитет. През зимата се нуждаем от достатъчно високо ниво на витамин С в организма, което е важно за укрепване на имунната система. Благодарение на него черният дроб по-добре премахва токсините, отпадъчните продукти и потенциално вредните вещества от тялото. В допълнение, той действа като мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес, който може да предизвика възпаление. Витамин С увеличава и производството на колаген, влакнест протеин, който осигурява структурна подкрепа за сухожилията, ставите, кожата, мускулите, косата и съставлява около една трета от протеините в човешкото тяло.

Сърдечно-съдова система. Известно е, че витамин С потиска образуването на увреждания по стените на кръвоносните съдове и може да намали производството на липопротеин, който е основният компонент на плаката, открита при атеросклероза. Ниското съдържание на витамина в организма е свързано с високо кръвно налягане и предразположение към сърдечни заболявания.

Защо витамин С е необходим през зимата? Изследванията показват, че има подобен на антидепресантите ефект - стимулира производството на серотонин, ключов хормон за постоянно добро настроение.

Как най-добре да го получим. Витамин С не се съхранява много добре в организма. За да избегнете неблагоприятните последици от недостига на витамина, трябва редовно да ядете храни, богати на витамин С, като червени чушки, портокали и грейпфрути, киви, зеле, броколи, спанак, зелен грах и домати.

Някои експерти обаче отбелязват, че е проблематично да се попълнят запасите от витамин С само за сметка на храната - през зимата тя няма високо съдържание на витамини, освен това за тази цел трябва да ядете големи количества наведнъж, като например десетки портокали. Експертите препоръчват да си го набавяте и чрез добавки, като дневната норма за възрастни жени и мъже е съответно 75 и 90 мг.

Тези обаче, които искат да приемат витамин С за здраве на сърцето, трябва да се консултират с лекар, за да изяснят приемливата дневна доза.