Защо Елвис Пресли продължавал да яде мазни и калорични храни в ненормални количества, въпреки наднорменото си тегло и проблемите със здравето в края на живота си? Истината разкрива специалистът по научно хранене Мелиса Вдовик от Университета в Колорадо в четиридесетата годишнина от смъртта на Краля на рока.

Известно е, че Елвис можел да изяжда дневно по 15 от своите „фирмени“ сандвичи с фъстъчено масло, бекон и пържени хлебни банани. В статия в списание The Conversation Вдовик разказва за някои причини за болезненото пристрастяване на Елвис към вкусната, но вредна храна и за това как навикът му да „блокира“ негативните емоции излиза от контрол и води до преяждане и затлъстяване.

При храненето повече значение имат приетите социални норми, обкръжението, детските спомени и свързаните с тях емоции, както и наследствената предразположеност и чревната микрофлора. В случая с Елвис голямо значение имало бедното детство. При липсата на храна предпочитание давали на най-калоричната храна, а плодовете и зеленчуците обикновено отсъствали от менюто. Освен това кухнята на Юга в САЩ, където Елвис израснал, предполага използването на свинска мазнина дори и при приготвянето на зеленчукови блюда.

Затова и любовта на Елвис към мазните и калорични храни, традиционни за американския Юг, се обясняват с приятните спомени за детството, свързани със семейството му. Тази храна била полезна не за тялото, а за душата, отбелязва Вдовик.

Друга причина е стремежът да блокира стреса, депресията, тъгата, тревогата и самотата. Емоционалното преяждане е свързано с неспособността да се справим със споменатите емоции по друг начин. Вкусната, сладка, мазна и калорична храна отвлича навреме от негативните чувства и дори помага да ги потиснем. Емоционалното преяждане е разпространено поведение, което е характерно за всеки трети възрастен човек, отбелязва Вдовик. 

Ако много ви се иска да блокирате отрицателните емоции, Вдовик препоръчва да не се лишавате от това удоволствие. Но да ядете такава храна на малки порции и много бавно. И след това веднага да направите разходка или да подкарате велосипед – физическото натоварване помага да се справите успешно със стреса и с негативните емоции.

Освен това хранителното поведение до голяма степен се определя от гените – съществува генетична предразположеност към преяждането. Това обаче може напълно да се преодолее, полагайки съзнателно усилия, твърдят експертите.

Роля в стремежа към нездравословна храна играе и бактериалният състав на чревната микрофлора. Колкото по-еднообразен е той, толкова по-голям е апетитът ви за калорична храна.

И се получава омагьосан кръг – към ниското разнообразие на чревни бактерии води и отсъствието на свежи плодове и зеленчуци в менюто. В случая с Елвис роля играела комбинацията от всички тези фактори, смята Вдовик.