Зачервяването на очите може да е признак на леко раздразнение или на сериозно заболяване.  Често зачервените очи тревожат пациентите ни, но когато е в съчетание с болезненост, влошаване на зрението, това вече сочи към сериозен медицински проблем.

Диференциално-диагностично "червеното око" обхваща  широк кръг заболявания и това превръща поставянето на адекватна диагноза в много важна и отговорна  задача.  Ето и най-честите причини за червено око:

Конюнктивит

Конюнктивитът представлява възпаление на лигавицата на окото – конюнктивата. Заболяването може да има инфекциозна, имуномедиирана генеза, или да се развива под въздействието на различни физически и химически фактори.

Причини за заболяването:  До 80% от случаите на конюнктивит са инфекциозни. Обикновено заразяването  става със замърсени ръце, контактни лещи, гримове, тоалетни принадлежности и др. Конюнктивитът често е свързан и с инфекции на горните дихателни пътища.

Най-важни за заболяването са следните обективни симптоми: зачервяване, оток, секрет, кръвоизливи и др. За потвърждаване на диагнозата очният ви лекар ще проведе задълбочен оглед на очите ви и ако е необходимо, ще вземе секрет за микробиологичен анализ. Ако заболяването е на алергична основа, офталмологът може да назначи тест за алергия, който да определи конкретния алерген.

Вариантите за лечение на конюнктивита зависят от неговия тип, затова и консултацията с офталмолог е с голяма важност. Конюнктивитът обикновено не е тежко заболяване и рядко предизвиква усложнения, но изисква сериозно лечение.

Профилактиката се състои в спазване на хигиена и укрепване на имунитета. Ако сте прекарали бактериален или вирусен конюнктивит, трябва да прекратите употребата на контактни лещи, разтвори или козметика за очи, които сте ползвали по време на заболяването. Това ще ви предпази от повторно заразяване.

Лечение на конюнктивита: За да започнете ефективното лечение на конюнктивита, първо трябва да се определят причините, предизвикали заболяването. В зависимост от вида и формата на конюнктивита, на болния се назначава специфично лечение.

Възпаления на роговицата

Възпалителните заболявания на роговицата се наричат кератити. Най-често те се класифицират на етиологичен принцип: бактериални, вирусни, гъбичкови, токсо-алергични.

Симптомите на този тип заболявания са: зачервяване на очите, силна болезненост в окото, чувствителност към светлина, секрет, намалено зрение и др.

Причини:  Неспазването на задължителните хигиенни правила при носенето на контактни лещи, травмирането на роговичната повърност, замърсената работна среда, облъчването с УВ-лъчи и т.н са само част от причините за кератите.

Роговицата е съвършена, прозрачна и силно ранима тъкан. Неправилното и  ненавременното лечение може да доведе до намаляване на прозрачността й, а от там и до намаление и дори загуба на зрението.  

 

Синдром на сухото око

В ежедневната си практика офталмолозите често се срещаме с това състояние. Добрият слъзен филм, който предпазва повърхността на окото, подхранва роговицата и я прави огледално гладка, е комплекс от правилната функция на редица мастни, слузни и серозни жлези, разположени в клепачите и конюнктивата на окото. Често функцията на жлезите, произвеждащи слъзния филм, се нарушава следствие на хормонален дисбаланс, употреба на някои лекарства, нарушена липидна обмяна, фактори на жизнената ни среда и др.

Симптоми:  Болните съобщават за парене, усещане за пясък или чуждо тяло в очите, болка и зачервяване, сълзене, дискомфорт при използването на контактни лещи, замъглено виждане, умора в очите, повишен дискомфорт след гледане на телевизия или четене.

Диагнозата се поставя след задълбочен оглед на очната повърхност и изследване на слъзния филм.

Лечение:  Синдромът на сухото око е хронично състояние, изискващо системен подход. В по-големия процент от случаите изкуствените сълзи под форма на капки и гелове облекчават състоянието и предотвратяват проблема.  В по-тежките случаи може да се наложи и хирургична намеса.

Субконюнктивален кръвоизлив

Субконюнктивалният кръвоизлив е състояние, при което кръв се натрупва между склерата и конюнктивата. Това често се случва при хора с повишено кръвно налягане, заболявания на кръвта и кръвоносните съдове, диабет или след травми.

Тъй като обикновено не влияе на роговицата или на вътрешността на очите, той не засяга и зрението. Заболяването не е болезнено и не предизвиква усещания или симптоми, но често сериозно тревожи пациентите ни.  Обикновено кръвоизливът се резорбира за няколко дни, като често предписваме съдоукрепващи средства.

Сред другите причини за червено око

с не по-малка важност са и: глаукома, иридоциклит, възпаления на клепачите, недобре коригираните диоптри, излагане на силни слънчеви лъчи и др.

Някои сериозни медицински състояние, като левкемия, саркодиоза и ювенилен идиопатичен артрит и др. също могат да предизвикат зачервяване на очите. В тези случаи е изключително важно да получите правилна диагноза.

Съветът ми към пациентите с някои от описаните симптоми е да потърсят специализирана медицинска помощ. Навременната намеса и профилактика са ключът към здравето на вашите очи.