Захлаждането може да провокира тежка форма на остър инфаркт на миокарда, открили канадски учени от университета в провинция Манитоба.

Те проучили статистиката на хоспитализации по повод на миокарден инфаркт със ST-елевация в клиниките на град Уинипег за период от 6 години. Климатичните особености на града са такива, че зимата там е с много ниски температури, а лятото е горещо и сухо.

Екипът учени анализирал сведения за времето през деня, когато всеки от пациентите е получил остър инфаркт на миокарда, както и за 2 дни преди и 2 дни след удара. И установили, че с всяко понижаване на температурата на въздуха с 10 градуса, рискът от развитие на тежка форма на инфаркт се повишавал със 7%.

Резултатите от изследването са представени на последния конгрес на Европейското общество на кардиолозите в Лондон. В същия ден резултати от свое изследване по темата представили и тайски учени. Те изяснили, че застудяването е свързано с повишен риск от исхемичен инсулт при болните с мерцателна аритмия, която може да доведе до исхемичен инсулт.