Сателитните клетки на скелетните мускули, ключови елементи за възстановяване на мускулите, се разпространяват по-добре в среда с ниско съдържание на глюкоза, пише Eurek Alert, цитирайки изследване на японски учени от Токио Метрополитън Университет. Сателитните клетки са специален вид стволови клетки, намиращи се в мускулните влакна. Когато мускулните клетки са повредени, сателитните клетки се активират, участват в процеса на размножаване и в крайна сметка се интегрират в мускулните клетки, като възстановяват уврежданията и поддържат мускулната маса.

Смята се, че телесните клетки използват захар като енергиен източник. Но при сателитните клетки всичко се оказа различно. Експериментите с клетъчни култури в чаша на Петри показали, че по-високите нива на глюкоза влияят отрицателно върху скоростта на растеж на тези клетки. Но среда с по-ниско съдържание на глюкоза довела до активна клетъчна пролиферация.

Екипът също така добавял глюкозна оксидаза, ензим, който смила глюкозата, към клетките, за да постигне дори по-ниски нива на глюкоза. Сателитните клетки се възпроизвеждали нормално дори в такава среда. Това означава, че тези стволови клетки не получават енергия от захарта, а от съвсем различен източник. Този факт обяснява и защо диабетиците с високи нива на захар изпитват загуба на мускулна маса, коментират японските учени.