Монозахаридът маноза е изомер на глюкозата, за който се разбра, че влияе позитивно на чревната микрофлора. В резултат на това мазнините не се отлагат, дори и при висококалорична храна. И става така, че захарта нормализира обмяната на веществата и защитава от затлъстяване. Това открили международен екип учени.

Като доказателство те цитират резултати от експеримент с мишки, които хранели само с висококалорична храна. Но заедно с нея в първите дни от живота си животните получавали и маноза. И тази захар спасила животните от трупане на килограми за сметка на въздействието й върху чревната микрофлора.

Пикът на формирането на манозата ставал през първите седмици от живота на животното. Забележителното е, че този ефект не се случвал при по-възрастните мишки.

Доскоро се смяташе, че манозата не влияе на въглехидратния обмен и не го променя, тъй като почти 90% от тази захар се извежда от тялото. И нивото на захарта практически не се изменя.

Неотдавна бе установено, че манозата не позволява на патогените да се прикрепят към уротелиума – клетъчният слой, обвиващ вътрешната страна на пикочно-отделителната система и това я прави устойчива в борбата с цистита.

Манозата се съдържа в цитрусовите плодове и в някои гъби.