Храната на съвременния човек е наситена със захар. Резултатите от много изследвания показали, че захарта е сладка, бавно действаща отрова, която предизвиква заболявания като диабет, затлъстяване, кариес и много други.

Затова европейските учени предлагат захарта да се постави наравно с такива токсични субстанции като тютюна и алкохола.

В естествен вид захарта се съдържа в плодовете. Освен това обаче, тя се използва широко в хранителната промишленост. Има я не само в десертите и бонбоните, но и в газираните напитки, различните сосове и дори в хляба.

Ясно е, че спазването на нормите за употребата на захар, предложени от Световната здравна организация, е почти нереално. Според препоръките на експерти, мъжете трябва да употребяват не повече от 9 чайни лъжички захар дневно, жените – до 6 лъжички, а децата – максимум до 4.

В една бутилка Кока-кола обаче има 16 чаени лъжички захар, да не говорим за останалите сладкиши, бонбони и шоколади, които са бъкани с тази отрова, коментират учените.

Свръхупотребата на захар лежи в основата за развитие на патологии, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, нарушение на метаболизма, затлъстяване, да не говорим, че тя разваля зъбите, припомнят специалистите.

Затова и проблемът със захарта е една от основните задачи за разрешаване пред Световната здравна организация, признават нейните експерти.