Страдащите от затлъстяване хора по света стават все повече и повече. Това сочат данни на Световната здравна организация, базирани на изследванията на 700 учени по света.

В рамките на глобалното събиране на данни се провела анкета сред повече от 20 милиона възрастни хора от 186 страни. Резултатите показали, че от 1975 година насам броят на хората, чийто индекс на телесна маса (BMI) превишава 30 - което се смята за затлъстяване, се е увеличил с повече от 6 пъти – от 105 милиона на 641 милиона през 2014 година. При 55 милиона души се наблюдава затлъстяване 3 степен – морбидно, като индексът на телесна маса в тези случаи надвишава 40.

Броят на хората, чието тегло станало опасно за здравето им, днес е повече от когато и да е, алармира професорът от Лондонския имперски колеж Маджид Езати. За пръв път от човешкото съществуване страдащите от затлъстяване са повече от хората с недостатъчно тегло. Всеки десети мъж и всяка седма жена на планетата имат индекс на телесната маса над 30.

На всеки 10 години населението на планетата натежава средно с 1,5 килограма. Ако през 1975 година средният индекс на телесна маса при мъжете е бил 21,7, а при жените – 22,1, то по данни от 2014 година тази числа са нараснали съответно до 24,2 и 24,4. Ако тези тенденции се запазят, към 2025 година от затлъстяване ще страдат 18% от мъжете и 21% от жените.

Сред страните с високи доходи най-пълни са американците, а най-слаби – жителите на Япония.

Нарастването на броя на хората със затлъстяване е само една част от проблема, коментират учените. В бедните страни множество хора – обратно, страдат от недостиг на килограми заради недохранване. Например в Южно Азия това е една четвърт от населението, а в Централна и Източна Африка – 12% от жените и 15% от мъжете.