Хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея, сочат последните проучвания. Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението. Това обяснява доц. д-р Константин Гроздев, председател на Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия.

През 1997 г. СЗО обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти. Това е една от причините и в България 60% от населението да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС.

Бариатричната/метаболитната хирургия е ново направление в коремната хирургия, което включва различни хирургични техники за лечение на затлъстяването. Нещо повече, тя е единственият доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания като захарния диабет тип 2, което води до превенция на безплодието и развитието на онкологични заболявания, до понижаване на общата смъртност на населението и до значително намаляване на общите разходи за здравеопазване. Освен това, пациентите с коронавирусна инфекция,  претърпели бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност. Въпреки това, този вид хирургия продължава да бъде стигматизирана в България.

Всичко това доведе до създаването на Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия (ЕИК/ПИК 206254349, чиито инициатори са специалисти от водещи в страната болници - УМБАЛ „Александровска” ЕАД - София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и УМБАЛ „Софиямед”, обяснява доц. Гроздев. Сред основните цели, които специалистите от сдружението си поставят са да обединят усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната/метаболитната хирургия в Република България като основен метод за лечението му, включително и за финансиране на бариатричните/метаболитните операции от НЗОК; да работят и съдейства за признаване на затлъстяването за хронично заболяване от държавата Република България; да работи за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия, включително и да изработи национални препоръки за извършване на бариатричните/метаболитните операции, за да се повиши нивото и качеството им.

Това е особено актуално днес в условията на световна пандемия от Ковид 19, когато

Във връзка с изложеното, смятаме, че Вашата подкрепа би била безценна в осъществяване на целите ни и се надяваме за Вашето съдействие да информираме обществото именно сега, в условията на световна пандемия от Ковид 19, когато за пореден път наяве излязоха проблемите със затлъстяването и пролича значението на бариатричната/метаболитната хирургия за здравеопазването, убеден е доц. Гроздев.