Глобалният проблем със затлъстяването струва на света 2 трилиона долара годишно. Тази сума включва разходи за поддържане на здравето и загуби от смъкване на производителността на труда. Това сочат резултати от изследване на консултантска фирма McKinsey Global Institute.

Посочената сума е еквивалентна примерно на годишен брутен вътрешен продукт (БВП) на страни, като Италия и Русия. В списъка на различните видове генерирана от човека икономическа тежест затлъстяването заема трето място след пушенето и въоръжените конфликти – и двете струват на човечеството по 2,1 трилиона долара годишно.

В отделните държави тези показатели се различават съществено. В Щатите например затлъстяването е на второ място по степен на въздействие върху икономиката – 663 милиарда долара годишно, или 4,1 процента от БВП, като се нарежда веднага след въоръжените конфликти. Затлъстяването във Великобритания струва на държавата 73 милиарда долара, или 3,6 процента от БВП, като отстъпва единствено на тютюнопушенето – 90 милиарда долара, или 3,6 процента от БВП.

По данни от международно изследване на Института за измерване и оценки на здравето (Institute of Health Metrics and Evaluation, IHME) към университета с Сиатъл за 2013 година, от затлъстяване в една или друга степен страдат 2,1 милиарда души. Това е около 29 процента от населението на Земята. За последните 35 години този брой видимо се е увеличил, като през 1980 година страдащите от затлъстяване са били само 857 милиона.

Алкохолизмът, по сметките на експертите, струва на света съществено по-евтино – неговото икономическо въздействие се оценява от McKinsey на 1,4 трилиона долара годишно.