Това установили канадски учени от Монреалския университет, които открили връзката между продължителността на живота и наднорменото тегло.

Те проучили зависимостта между продължителността на човешкия живот и излишните килограми и установили, че затлъстяването съкращава съществено от отредените години живот.

Много от хората се отнасят лекомислено към излишните си килограми, продължавайки да се тъпчат с вредни хранителни продукти, смятат канадските учени. Изводът от проучването им е, че затлъстяването може да отнеме от човешкия живот до 8 години. Причина за инвалидизацията или преждевременната смърт могат да станат проблемите със сърцето или диабетът, които са следствие от излишните килограми. Освен това затлъстяването в младежка възраст има по-разрушителни последствия за здравето и за продължителността на живота.

Както съобщава medicinform.net, наднорменото тегло намалява качеството на живота с много години. Освен това то понижава и самочувствието. В съвременния свят затлъстяването е приело форма на епидемия, от която всяка година умират 2,6 милиона души. Данни на СЗО сочат, че страдащите от наднормени килограми в света са 1,5 милиарда души. За да останете във форма, най-добре е да се храните между 8 сутринта и 8 вечерта, съветват настоятелно диетолозите.