Затварянето на границите не може да предпази от коронавируса, твърдят руски учени от Висшето училище по икономика, Физическият институт на Руската академия на науките, Институтът за проблеми с предаването на информация на Руската академия на науките и Интердисциплинарният научен център „Понселет“. Те са разработили математически модели, които ясно демонстрират разпространението на пандемията в света, съобщава ТАСС.

В доклада на експертите се казва, че днес всички страни по света използват два основни метода за борба с неконтролираното разпространение на коронавирусната инфекция - самоизолация и затваряне на границите. В идеална ситуация и двата сценария са ефективни, но в действителност е невъзможно напълно да се изолират общностите, в които вирусът вече съществува. Това води до там, че вирусът се прехвърля на нови групи хора.

Учените анализирали три модела: в първия не били приложени ограничителни мерки, във втория границите били затворени, в третия се използвал принципът на социална дистанция и самоизолация. След преглед на сценариите на 1000 епидемии било определено времето на пика на разпространение на инфекцията. Оказало се, че самоизолацията работи най-добре.