Кръвното налягане е елемент от адаптацията на организма към околната среда. То има колебания, които са както денонощни, така и сезонни. В студено време кръвното налягане се покачва с няколко сантиметра по-високо, тъй като капилярите се свиват и движението на кръвопотока става по-бавно. Късната есен и най-вече зимата са неблагоприятни сезони за кръвоносните съдове, тогава спастичността се увеличава, а защитата на организма да се самосъхранява се повишава.

През студените дни се движим по-малко, а храната е по-мазна и солена, което също се отразява на кръвното налягане. Плез лятото, когато е сухо и горещо, ние отделяме повече пот, която е солена, а това значи, че заедно с обезводняването изхвърляме и опасната за хипертониците сол. През студените месеци се потим по-малко, което значи че задържаме част от солта в организма, а тя също е един от основните фактори за повишаване на кръвното налягане.

Затова хората с коронарни проблеми и хипертонии трябва да съобразят с промяната във времето, като покачат дозата и оптимизират лекарствата към съответните органи. Това, разбира се не бива да става без консултация с наблюдаващия ви кардиолог.

Хипертониците и хората с коронарни проблеми трябва оттук нататък много да внимават и при излизане от топло навън – на студено, защото така могат да провокират стенокарден пристъп.

Бих препоръчала през есента, когато още е топло и приятно за излизане на открито да увеличите разходките. И колкото е може по-дълго да се ползвате от възможността да ядете пресни плодове и зеленчуци.