Хората започват да мразят работата си след 35 годишна възраст, показала анкета по поръчка на британската агенция Robert Half. Анкетата била свързана с отношението на хората към работата, която им позволява да печелят в живота. В нея участвали над 2 хиляди души, като всеки шести от над 35 годишните от тях признал, че се чувства много нещастен в работата си.

Сред по-младите участници нещастните били двойно по-малко. Но 25 % от анкетираните на възраст между 35 и 54 години се смятали за недооценени. А към 55 години броят от разочарованите от кариерата си нараснал на 29%. Една трета от анкетираните над 35 години заявили, че работата им е източник на постоянен стрес. Докато между 14 и 16% от по-възрастните от тях признали, че така и не са създали приятелства в работата си.

Настъпващото в средата на живота разочарование от работата, която ни храни, е свързано с обективни причини, коментира пред Bloomberg проф. Кери Купър, специалист по трудови отношения в Манчестърското бизнес училище. Настъпва време, когато дори и да сте достигнали кариерен успех, работата започва да изсмуква силите ви. Или житейските обстоятелства се нареждат така, че семейството се оказва на първо място. И в даден момент вие се питате: Защо въобще се занимавам с това?

Ако работата не ви носи радост и удовлетворение, има начини да измените ситуацията към по-добро. Опитайте да създадете приятелства в работата си и се фокусирайте на даден персонален проект, който да ви увлече, съветва Купър.