Echinococcus multilocularis, който е разпространен сред гризачи и други диви животни, включително койоти и лисици, може да заразява и домашни котки и кучета, и дори хора. Миналото лято например четири души в американския град Алберт бяха инфектирани с този паразит.

За щастие, заболяването се среща рядко сред хората, дори и в регионите на Азия и Европа, където Echinococcus multilocularis се смята за епидемичен възбудител. В Швейцария например, броят на случаите заболели хора почти се е удвоил за периода 1960-2004 година, което било предшествано от увеличаване на популацията на инфектираните лисици - основните „притежатели“ на въпросния паразит в Европа. Предвид това, че нивото на инфектираните койоти, лисици и вълци в Северна Америка е около 25%, се очаква броят на заразените хора да нарасне, предупреждават експертите.

Интересното е, че ДНК-анализ на въпросния паразит, открит в Северна Америка показал, че той е тясно свързан с щама Echinococcus multilocularis от Швейцария, Германия, Австрия и Франция, коментират специалистите.

Обикновено миниатюрните плоски червеи се заселват в червата на кучета и котки. В организма на животните и човека паразитът се държи различно – понякога той не провокира никакви симптоми, но често паразитите може да нахлуят в черния дроб и да се разпространят по целия стомашно-чревен тракт и дори по други системи и органи – като туморите, обясняват експертите.

Без ранно откриване и агресивно лечение, като хирургична намеса и прием на противопаразитни препарати, инфекцията има висок показател на смъртност – от 50 до 75 процента, предупреждават специалистите. Смъртността, естествено, е по-голяма при хора с нарушена имунна система.