Времето за хранене е не по-малко важно за организма от това с какво се храним, се казва в статия на екип американски експерти по хранене и сърдечни болести, публикувана в списание Circulation.

Режимът на хранене е изключително важен за здравето, тъй като влияе на биологичния часовник, подчертава ръководителят на екипа Мари-Пиер Сент-Онж от Колумбийския университет. Експериментите върху животни показали, че при неподходящо получаваната храна става рестартиране на вътрешния биологичен часовник и промяна в обмяната на веществата.

Сент-Онж  и колегите й отбелязват, че в съвременния свят такива традиционни хранения като закуската, обядът и вечерята постепенно отмират, тъй като хората все по-често просто похапват по нещо през целия ден. Такъв стил на хранене води до поява на рискови фактори за сърдечно-съдови и метаболитни заболявания – затлъстяване, повишено кръвно налягане, нарушение на мастния метаболизъм, развива се устойчивост на тъканите към инсулина.

Особено опасен за здравето е отказът от пълноценна закуска, подчертават експертите. Резултатите от научни изследвания сочат, че отказът от пълноценна закуска повишава с 27% риска от инфаркт и с 18% риска от инсулт. Докато при закусващите редовно хора рискът от висок холестерол в кръвта и повишеното кръвно са по-ниски, а рискът от затлъстяване и диабет втори тип – по-малък.

Когато човек се храни правилно, като внимава не само за това какво яде, а и кога го прави, ще избегне така нареченото „емоционално преяждане“. Защото често се случва така, че емоциите ни заставят да ядем дори когато не сме гладни, което води до употребата на повече калории и на храни с ниска хранителна стойност, подчертава Сент-Онж.