Всеки човек трябва да изяжда по едно яйце дневно, което ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, съветват британски учени. Изводите им са базирани на резултати от изследване в Китай с участието на 500 хиляди души.

Учените оценявали всекидневното меню при хора на възраст между 39 и 79 години. Около 13% от тях ядели яйца всеки ден, а 9% - много рядко или никак. Учените наблюдавали състоянието на здравите участници в продължение на 9 дни. За това време били фиксирани 83977 случая на сърдечно-съдови заболявания и 9985 смъртни случая, както и 5103 сърдечни пристъпа.

Станало ясно, че употребяващите по 1 яйце дневно много по-рядко се сблъсквали със сърдечно-съдови проблеми. Рискът от инсулт при тях бил с 26% по-нисък отколкото при останалите. А вероятността от сърдечно-съдови заболявания се оказал с 18% по-нисък от останалите.

Яйцата са отличен източник на белтъчини, на витамините A, D, B и B12, както и на лутеин и зеаксантин, които пазят зрението. Прекаляването с яйца обаче може да претовари бъбреците, заради високото съдържание на белтък.

Що се отнася до повишаването на холестерола, то досегашното ограничение от три яйца дневно вече не e валидно. Мазнините от другите храни оказват много по-силно влияние на концентрацията на холестерол в тялото, припомнят експертите. И уточняват, че в едно яйце има примерно 4 грама мазнини, от които само четвърт са наситени мазнини.

Но ако яйцата се пържат в голямо количество масло, те ще станат много по-вредни. Не купувайте яйца с напукана черупка заради риска от бактериална зараза, напомнят учените.