По-стриктни стават препоръките на Световната здравна организация за грижа за жената и плода по време на бременност. Причината е в това, че през миналата година над 300 хиляди жени в света са починали заради усложнения през бременността, а 2.7 млн. бебета не са доживели един месец заради недостатъчно медицинско внимание. Още 2.6 млн. бебета са се родили мъртви.

Според СЗО качествената медицинска услуга по време на бременността е могла да предотврати голяма част от тези случаи през 2015 г. и затова променя препоръките си за следващата година, съобщава medicalnewsbg.

Вместо досегашните поне четири задължителни прегледа по време на износването на плода, организацията препоръчва осем – първият до 12-а гестационна седмица, и след това на 20, 26, 30, 34, 36, 38 и 40-а седмица. Това е особено важно за жени, очакващи първото си дете. До 24-ата седмица е добре да се направи ехография.

Наред с всички необходими изследвания, при консултацията с лекар или акушерка по време на бременността, специалистът е длъжен да даде съвети на жената за здравословното хранене и поведение по време на деветте месеца на очакване, като например да не консумира алкохол и да не пуши.

От СЗО препоръчват на бременните да се предписват хранителни добавки с желязо (в дневна доза 30 до 60 мг) и фолиева киселина (до 0.4 мг). Ваксината против тетанус също е препоръчителна за всички бременни, ако не е имало реимунизация скоро преди това.