Болшинството от мъжете рядко следят за здравето си и се сещат за него едва, когато стане късно. Всеки мъж обаче е длъжен да прави определен набор от изследвания, особено слез навършване на 35 години. Тогава задължително трябва да проверяват нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта, тъй като по тези показатели може да се оцени риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се отбележи, че мъжете са в по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жените. Необходимо е мъжете да поддържат и оптимално телесно тегло, защото затлъстяването, особено в областта на корема, се отразява изключително неблагоприятно върху липидния профил на кръвта.

Показателите на АСТ (аспартат аминотрансфераза) и АЛАТ (аланин аминотрансфераза) свидетестват за състоянието на сърцето и черния дроб на човека. Въпросните ферменти отговарят за обмяната на веществета. Покачването им в кръвта насочва за чернодробни и сърдечни проблеми, най-често обусловени от нездравословен начин на живот - затлъстяване, злоупотреба с алкохол и медикаменти.

Тестостеронът пък е един от най-важните хормони в мъжкото тяло. С напредване на възрастта продукцията ме в организма намалява. Това води до спадане на сексуалната функция, производство на сперматозоиди, а в по-напреднала възраст до промяна в костната плътност и развитие на остеопороза. Хормоналните промени в организма на мъжа оказват и директно влияние върху простатната жлеза. Тя нараства по размер, а в структурата и може да възникнат туморни процеси. С помощта на туморния маркер ПСА (nростатно - cпецифичния aнтиген) може да се оцени риска от развитие на рак на простатата, което е особено важно за мъжете над 40 години.

На свой ред диагностицирането на развиващия се рак на червата, както и други заболявания, може да се направи по диагностицирането на кръв в изпражненията. Анализирането на изпражненията е препоръчително да се прави паралелно с колоноскопия, която показва патологичните изменения в стомашно-чревния тракт.