Задухът може да възникне по различни причини - като временно краткосрочно явление или, обратно, следствие и симптом на сериозно заболяване. Домашните „лекарства“ могат да помогнат за облекчаване на това състояние, но експертите твърдят, че използването им ефективно помага за справяне с епизодичния задух. Ако зачести обаче, е задължително да се консултирате с лекар.

Кафе. Черното кафе е напитка, която подобрява белодробната функция. Употребата му помага да се реши проблемът с недостиг на въздух поради факта, че кофеинът има способността да намалява напрежението в мускулите на дихателните пътища. Това лекарство е доста ефективно за подобряване на състоянието на хората, страдащи от астма, според Times of India.

Джинджифил. Пресният джинджифил или чай от джинджифил могат да помогнат за успокояване и намаляване на задуха, причинен от респираторна инфекция. Пикантният корен има противовъзпалителни свойства и консумацията му може да намали възпалението в белите дробове.

Дихателни упражнения. Използвайки проста техника на дишане, можете да забавите ритъма на дишането си, като вдишвате всеки дъх по-дълбоко.

Как да го направите у дома

Седнете на стол и изправете гърба си;

Бавно вдишвайте въздуха през носа си за 4-5 секунди, изпълвайки стомаха си с въздух;

Свивайки устни, издишайте бавно за 6 секунди;

Повторете това от 10 до 20 пъти, за да се върнете към нормалното състояние.

Инхалация. Ако ви е трудно да дишате при настинка, това може да се дължи на слуз в белите дробове. Вдишването на пара може да помогне за отстраняване на слузта, изчиствайки дихателните пътища. За такава процедура може да прекарате известно време в банята, да включите гореща вода или да вземете топъл душ, или да правите инхалации, дишайки над съд с гореща течност.

Вентилатор. Изследванията показват, че хладният въздух може да помогне на хората, които имат задух. Ако се чувствате неудобно и ви е трудно да дишате, седнете до вентилатора. Колкото и да е странно, усещането на силата на въздуха по време на дишането помага за успокояване и възстановяване на нормалния дихателен ритъм, уверяват експертите.