Покачването на кръвното при задържане на дъха включва рефлекс, който повишава болковия праг, уверяват испански учени.

Известно е, че в състояние на стрес кръвното рязко се покачва, за да подобри кръвоснабдяването до главния мозък и до крайниците, ако се наложи човек да се противостои на заплахата или да се спасява с бягство.

Кръвното се нормализира благодарение на рефлекторен механизъм, в който участват чувствителните нервни окончания в стените на кръвоносните съдове на белите дробове (барорецептори). Те възприемат изменението в нивото на кръвното и подават в мозъка съответстващи сигнали. Това не само нормализира кръвното налягане, но и понижава чувствителността на нервната система.

Екип учени от университета в Хаен под ръководството на Густаво Рейес дел Пасо се заели да проверят доколко механизмът на задържане на дъха работи.

В експеримента им участвали 38 души, които трябвало да дишат по два начина – или бавно и спокойно, или да задържат въздуха в белите си дробове за 5 секунди между две дълбоки вдишвания и издишвания. В този момент се осъществявало налягане с различна интензивност върху нокътя на показалеца на лявата ръка на участниците, които трябвало да класират силата на изпитаната болка по специална скала.

Оказало се, че независимо от интензивността на въздействие върху нокътя, при задържане на дъха хората изпитвали много по-слаба болка, отколкото при спокойното дишане. За това, че задържането на дъха активира биорецепторния рефлекс свидетелства рязкото повишаване на кръвното налягане и забавяне на сърцебиенето.

Този прост и лесен начин може да се използва за смъкване на болковите усещания, съветват учените. Рейес дел Пасо, когото цитират в списание NewScientist смята, че задържането на дъха може да е естествена реакция на организма към очакваната болка. Няколко участници в експеримента на екипа му признали, че рефлекторно задържат дъх, когато изпитват остра болка.

Този метод обаче, не може да сработи в случай на неочаквана травма, тъй като за достигането на обезболяващия ефект е важно да се задържи дъха преди да настъпи болката, коментира ученият.

Болката може да смъкне и високият рефлекторен крясък, е извод пък на учени от Сингапур.