Заведенията за бързо хранене и сърдечните заболявания са свързани, твърдят австралийски учени. Кардиолозите са установили тази връзка въз основа на анализ на данни от жителите на Нов Южен Уелс. За всяко ново заведение за бързо хранене били регистрирани по четири нови случая на инфаркт годишно. Като цяло вниманието на специалистите било привлечено от 3070 души, хоспитализирани със сърдечен удар в периода 2011-2013 г.

Специалистите взели предвид възрастта, наличието на затлъстяване, хипертония, диабет, тютюнопушене и други фактори, които могат да увеличат риска от сърдечен удар. Регистрирани били също и общият брой на заведенията за бързо хранене, тяхната плътност и статистическите данни за сърдечен удар също са регистрирани.

Учените настояват да се намали плътността на обектите за бързо хранене и да се увеличи достъпността до магазините за здравословна храна.

В доклада им се казва: Яденето на бърза храна е свързано с по-голяма вероятност от фатални и не фатални сърдечни пристъпи. Причината е ниската хранителна стойност, високото съдържание на сол, захар и наситени мазнини в такива храни. Въпреки това се наблюдава бързо увеличение на покупките и наличието на бърза храна.

Учените настояват да се проучи сериозно ролята на храната в тях за вероятността от сърдечен удар.