Преди да започнете да закусвате с чаша прясно сварено кафе и резен торта на масата, помислете внимателно дали тялото ви ще ви благодари. Сутринта е време на сложни въглехидрати, които ще ви помогнат да определите правилния ден.

Сладкиши

Панкреасът не работи пълноценно сутрин. Следователно, за да се усвои шокова доза захар, която влиза в тялото заедно с парче торта, ще бъде изключително проблематично.

И това е не само проблеми с панкреаса, то ще намали и мозъчната активност през деня. Заради сладкишите сутрин ще ви бъде трудно да се концентрирате върху работата.

Кафе

Тази напитка на гладно повишава нивото на кортизола, което е много нежелателно. По-добре пийте кафе 40-50 минути след хранене.

Сурови плодове и зеленчуци

Киселините, които се съдържат в тях, дразнят стомашната лигавица. Суровите зеленчуци и плодовете за закуска са риск от гастрит.

Особено важно е да не се нарушава това правило при хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Салатата на гладно може да причини дискомфорт или газове. А сокът от пресни зеленчуци насърчава образуването на стомашен камък.

Плодовете с висок гликемичен индекс на гладно ще доведат до нежелан скок на глюкозата и инсулина.

Червено месо

Месото е много тежка храна за стомаха, още повече когато го консумирате сутрин.

За да усвои парче месо, тялото трябва да изразходва много енергия. Следователно, след като използвате този продукт, ще поискате да поспите още няколко часа.

Студена вода

Водата, която искате да пиете на празен стомах, не трябва да е студена. Това провокира лошо кръвообращение и вследствие на това забавяне на метаболизма.

На празен стомах може да пиете топла вода, но не и гореща. Това ще стартира работата стомаха и ще помогне на тялото да се събуди.

Храни, съдържащи мая

На празен стомах подобни храни ще доведат до подуване на корема и сериозни храносмилателни разстройства.

Ленено масло, рибено масло и други добавки

Това се отнася за всичко, освен за лекарства, които трябва да се приемат на празен стомах.