На първите етапи хипертонията почти не се проявява, но при липса на лечение може да доведе до инсулт. Ето защо е много важно да следите диетата си и да избягвате да ядете нежелани храни, предупреждават диетолози. Кои са те?

Преработено месо. Опитайте се напълно да изоставите преработеното месо, което съдържа голямо количество сол. Това месо е предварително опушено, преработено на скара и подложено на консервиране, продава се под формата на шунка, наденица, колбаси и кренвирши. Заради много високата концентрация на сол, мазнини и допълнителни консерванти, тези храни са опасни за здравето най-вече на диабетиците.

Замразена пица. Трябва да я избягвате по всякакъв начин поради факта, че комбинацията от сирене, месо на скара, доматен сос и други допълнителни съставки изобилно се подправят със сол. Една порция замразено сирене или месо, както и пица със сирене, може да съдържа до 700 г натрий, а понякога дори и повече.

Доматени продукти. Доматите в буркани, както и продуктите от тях съдържат много сол, което е вредно за хипертонията. Много доматени сосове, лютеници, кетчуп, както и доматен сок и консервирани домати също са богати на натрий. Например половин чаша класически доматен сос маринара съдържа 400 mg натрий.

Консервирана храна. При консервирането е необходимо голямо количество сол, която предпазва храната от разваляне и позволява съхраняването й за дълго време. Това е добре за храната, но не и за хората с високо кръвно налягане. Ето защо туршията, така обичана от много хора, не е най-добрата идея за страдащите от хипертония.

Пилешка кожа и пакетирани готови ястия. Транс-мазнините, естествено, се намират в малки количества в мазните видове меса като пилешката кожа и пакетираните храни. Транс-мазнините възникват по време на процеса на хидриране, когато течното масло е наситено с въздух, за да се създаде твърдо масло. Транс-мазнините отслабват сърцето и трябва да се избягват, ако искате да поддържате кръвното си налягане под контрол.