Ефективна забрана на смартфоните в училище поискаха от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в предаването „Тази сутрин” на bTV. Д-р Юлиян Петров от синдиката припомни, че в текст от Закона за предучилищното и училищно образование се казва: "Учениците да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове". Според синдиката обаче, в момента забраната не се спазва.

Нещо повече, 80% от първокласниците у нас имат мобилни телефони, които ползват в училище, сочи статистиката. Само преди десет години, през 2008-та, техният процент е бил 21%.

Според изследвания на английски и американски университети, учениците, които имат свободен достъп до интернет и „Фейсбук” в училище, имат с 10% по-ниска успеваемост, цитира д-р Петров. Той смята, че решението е в осигуряването на дигитални устройства във всички училища и контролиран достъп да сайтовете.

Във Франция и Гърция например е въведена абсолютна забрана на мобилните телефони в училище, а в Англия родителите са длъжни да подпишат споразумение, ако държат децата им да носят мобилните си в училище. Като още през 2012 година 98% от училищата в Англия са забранили носенето на мобилни телефони в училищата.