Индексът на телесната маса при жителите по селата през последните 30 години нараства по-бързо, отколкото сред гражданите, противно на разпространеното мнение за връзката между градския начин на живот и тенденцията за повишаване на килограмите, пишат авторите на изследване, публикувано в списание Nature.

Индексът на телесна маса (ИТМ) се е увеличил средно през последните десетилетия, както показват проучванията за периода от 1975 до 2014 г. При мъжете ИТМ се е увеличил от 21,7 на 24,2, а при жените - от 22, 1 на 24.4. Поднорменото тегло през този период намалява от 13.8 на 8.8% при мъжете и от 14.6 на 9.7% при жените, докато разпространението на затлъстяването се увеличава от 3.2 на 10.8 и от 6.4 на 14,9% съответно.

Меджит Еззати от Кралския колеж в Лондон и колегите му от проект NCD Risk Factor Collaboration тествали популярното схващане, че повишаването на ИТМ и разпространението на затлъстяването са свързани с продължаващата урбанизация (тъй като градските жители консумират повече бърза храна и водят по-обездвижен живот заради достъпа до транспорт и дейности).

Изследователите анализирали проучвания за 2009 г. с общо покритие на повече от 112 милиона души от 200 страни.

Учените установили, че от 1985 до 2017 г. повече от 55% от глобалното увеличение на ИТМ се пада на жителите на селските райони, а в някои бедни региони и страните със средни доходи този процент стига до 80%.

Средният ИТМ през този период се е увеличил с 2 килограма на квадратен метър за жените и с 2,2 килограма на квадратен метър за мъжете. Средният ръст в селските райони за едните и други е 2.1, а в градовете - съответно 1.3 и 1.6 килограма на квадратен метър. За всички региони и групи хора, с изключение на жените в Африка на юг от Сахара, ИТМ в градовете нараства със същия или по-бавен темп от ИТМ в селските райони.

Очевидно хората в бедни селски общности да принудени да приемат много по-нездравословна храна, смятат учените. Това, според тях, означава, че в международните програми за премахване на глада трябва да се обърне повече внимание на нуждите на тези общности от здравословна храна.

Проблемът с наднорменото тегло се отнася не само за възрастните. Данни от проучване през 2017 г. сочат, че броят на затлъстелите деца и юноши е нараснал десетократно през последните четиридесет години. Ако тенденцията продължи, до 2022 г. броят на затлъстелите деца и юноши ще надвиши броя на техните връстници с умерено или значително намалено телесно тегло.