Децата, отгледани в зелена среда, имат по-висок коефициент на интелигентност, установиха белгийски учени, според които това е още една причина да се преместим от града към природата.

Изследователи от Университета в Хаселт проучили над 600 деца на възраст 10-15 години от различни региони и открили, че има пряка зависимост между нивото на интелигентност и достъпа до природата. Увеличението на плътността на зелените пространства само с 3% повишавало нивото на интелигентност на детето средно с 2,6 точки. Интересно е, че моделът бил открит при деца от всички социално-икономически слоеве. Което означава, че връзката между природата и познавателното развитие не е свързана само с възпитанието и финансовото състояние на семейството. Важно е обаче да разберем, че излизането редовно сред природата е привилегия, казват учените пред Euronews Living.

Причината за тази зависимост все още не е ясна, но изследователският екип открил, че децата, живеещи на зелени площи, имат по-ниски нива на стрес, по-малко са засегнати от шума и имат повече възможности за социални игри. Зелените пространства осигуряват ползи на околната среда, като намалено излагане на замърсен въздух, шум и топлина. Нещо повече, листните зелени плодове действат здравословно и стимулират социалното сближаване при децата. Тези изводи са важни за създателите на политики и специалистите по градско планиране, тъй като създават оптимална среда за децата да достигнат пълния си потенциал.

Други проучвания по-рано отбелязват връзката между когнитивното развитие и околната среда, но работата на учени от университета Хаселт е първото, в което IQ се измерва директно от количеството зелена площ. Проучване от 2015 г. в Барселона установи, че растежът на зелените площи в домовете за деца, по пътя към училище и в училищата директно укрепва паметта и концентрацията им. Изследванията установяват още, че зеленото пространство подобрява когнитивните резултати, тъй като младите мозъци са защитени от вредния въздух.