Имунната система на жените е по-силна от мъжката, установиха американски учени от университета в Пенсилвания, според които това не гарантира на дамите винаги добра защита от болести.

Клиничните изследвания показват, че женската имунна система много по-активно реагира на нахлуването на чужди агенти, отбелязват изследователите, цитирани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Това позволява на жените да се чувстват по-защитени от инфекциозни заболявания, докато мъжете в по-голяма степен са подложени на бактериални и вирусни инфекции. Но прекалено силната имунна система не винаги е полезна и понякога води до автоимунни заболявания, коментира ръководителят на изследването Монсерат Ангера.

Явлението е свързано с това, че в клетките на женския организъм – за разлика от мъжкия, се съдържат 2 копия на Х-хромозоми. Това води до удвоена активност на клетките на имунната система както по отношение на вирусите и бактериите, така и по отношение на собствените тъкани на организма.

Според учените, откритите от тях механизми играят роля в развитието на такова заболяване, като лупус еритематозис, което поразява кожата, ставите и вътрешните органи. И 85% от пациентите с това заболяване са жени.

Наскоро учени от университета Дюк предположиха, че добрият имунитет към вирусни заболявания се предава по наследство.