Оказва се, че мозъкът на жените възнаграждава благосклонното и просоциално поведение. Докато мъжкият мозък поощрява егоистичните постъпки. Това доказали експерименти на швейцарски учени от Университета в Цюрих, според които въпросът е в стереотипите, диктуващи дамите да са по-доброжелателни от мъжете.

В изследването на швейцарските учени участвали 27 мъже и 26 жени. В първия експеримент доброволците трябвало да избират между „егоистичното“ и „просоциално“ възнаграждение. В първия случай само участникът получавал 10 долара и 20 цента, а във втория – и доброволецът, и отсрещният човек получавали по 7 долара и 65 цента.

Сканирането на мозъка показало, че областта на мозъка, свързана с възнагражденията, се активира по-силно у жените при вземане на просоциални решения, а у мъжете – при избор на егоистичен вариант.

Във втория експеримент участниците получавали препарати, влияещи на мозъчната система за възнаграждения. В този случай жените се държали по-егоистично, а мъжете често вземали просоциални решения.