Дори и след няколко коктейла жените са способни да открият в мъжа признаци на „тъмната триада“ – черти на личността, сочещи нарцисизъм или психопатия, твърдят британски учени.

Изследователският екип от Ливърпулския университет анализирал как употребата на алкохол влияе на женската оценка за мъжете от „тъмната триада“ – нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Оказало се, че алкохолът не влияе никак на способността да откриват подозрителни черти и това важи дори за жените с нарушено зрение.

В изследването участвали 96 жени на възраст между 18 и 26 години. В експеримента учените не използвали като модели мъжки лица с клинично потвърдена психопатия или нарцисизъм, а снимки на хора, които след психометрични тестове демонстрирали високо ниво на показатели за „тъмната триада“.

Във всеки случай тези резултати се съгласуват с по-ранните изводи, според които жените не обичат лицата на мъже с черти на „тъмната триада“, като ги смятат за по-малко привлекателни и застрашителни. Учените предположили, че вградената несъзнателна способност за негативно възприемане чертите от „тъмната триада“ може да даде на представителките на нежния пол еволюционно преимущество.