Жените са по-издръжливи от мъжете, сочи изследване на американски специалисти, което според тях означава, че дамите могат да побеждават мъжете в спортни маратони, като екстремно бягане или колоездене. И това е въпреки факта, че мъжете по принцип са по-габаритни и мощни, свидетелстват новите данни.

Досега дамите се смятаха за далеч по-слаби от мъжете и затова не им позволяваха да участват в маратони. Първата жена, състезавала се в Бостънския маратон през 1967 година, е Катрин Швайцер. За да я включат в маратона обаче, тя трябвало да се преоблече като мъж.

Жените започват да участват наравно с мъжете в маратоните на Олимпийските игри едва от 1984 година. Обяснението на Катрин Швайцер за тази забрана е, че маратоните се смятат за опасни представителките на слабия пол, тъй като могат да ги дезориентират и те да развият феминистки възгледи.

След падане на забраната обаче, често се случва дамите да превъзхождат силния пол в екстремни състезания за издръжливост. Проведените изследвания показали, че мъжката сила намалява с 15% за разлика от женската след повторения на упражненията над 200 пъти. Това добавя още един факт към растящия брой доказателства, че дамите се справят по-добре от мъжете с упражненията за издръжливост.