Това твърдят израелските психолози Сигал Тиферет и Офир Газиел Йоав Барам от Йеруслим, които доказали това с помощта на интернет.

Психолозите помолили група млади мъже на средна възраст 25 години да им позират за снимки. Първата фотосесия била направена с акустична китара в ръка, а на втората мъжете се снимали без музикален инструмент. След това всеки от участниците трябвало да качи снимките си в своя Facebook профил и да започне да търси в мрежата момичета за романтична среща, като после добавя новите приятелки към групата си.

Средно 10 процента от момичетата приели среща и приятелство с непознат, ако ползвателят на Facebook бил на снимката без китара. Но още щом китарата се появила в кадър, този процент нараствал до 28.

Получените резултати се потвърдили от друго изследване, проведено в лабораторията на Жак Фишер-Люк от университета в Южен Бретан. В него експертите изпращали 20 годишни младежи да се запознават с момичета. И успехът им бил почти гарантиран, ако със себе си носели акустична китара.