Традиционно се смята, че жените пият по-малко от мъжете. Експертите обаче предупреждават: слабият пол вече догонва силния!

Ако в началото на миналия век проблемите, свързани с прекалената употреба на алкохол била три пъти по-честа при мъжете, то в края на 90-те години мъжете били съвсем малко по-напред в пиенето пред жените. При това жените страдат от алкохолна зависимост много повече. Особено е зачестило пиенето при младите хора, сочат резултати от международно изследване, според което при родените между 1991 и 2000 години разликите в пола по отношение на обема употребяван алкохол вече не съществуват.

За да не изпаднат в зависимост и според спецификата на организма им, жените трябва да изпиват не повече от 0,25 литра бира или 0,1 литър вино дневно, препоръчват експерти. За мъжете тези дози са двойно по-големи. При това минимум два пъти седмично представителите и на двата пола трябва напълно да се въздържат от алкохол.

Защо жените днес пият все повече и повече? Една от причините е много по-голямата им самостоятелност и еманципация, смятат учените. Наред с това се е повишило и психичното напрежение. Най-добрият пример е двойното натоварване – работа и домакинстване. За да запазят семейството и съхранят редът и спокойствието в него, жените оставят личните си потребности и проблеми все по-назад. Затова и те като мъжете все по-често се опитват с помощта на алкохола да смъкнат стреса и натрупаната умора. А алкохолът в такива случаи е само помощно средство и то често въображаемо.

Най-опасно е пиенето на алкохол по време на бременност. Само в Германия всяка година на бял свят се появяват около 2000 деца със сериозни вродени недостатъци заради това, че майките им са пиели по време на бременността. Физическите недостатъци при такива бебета варират от поражения на централната нервна система до необратими изменения във външността. Други 10 хиляди новородени всяка година се раждат с частични нарушения на здравето, сочат данни от изследването.

Независимо от всички предупреждения и препоръки, 18% от бременните германки и днес смятат за нормално при случай да изпият чаша шампанско или халба бира.