Специалисти от Северозападния и от Лихайския университети в Щатите установили, че високите температури влияят на настроението и поведението на хората.

В горещината хората по-рядко вършат просоциални постъпки и не са склонни към жестове. Според учените, причината е в изтощението и обезводняването на организма.

Учените анализирали данни от руска търговска верига и открили, че при високи температури работниците двойно по-рядко помагат на клиентите и не ги изслушали докрай.

След това провели анкета, в която половината от участниците трябвало да си спомнят деня, в който са страдали от горещината. После всички участници трябвало да помогнат на второто изследване - безвъзмездно.

Оказало се, че само 30% от тези, които си спомняли за горещините, приели да помагат, докато другите, които не си спомняли за горещините, приели да дадат помощ, били 75%.

В последния експеримент участвали двете групи доброволци – едните стояли в задушна стая, а другите – прохладна. Учените установили, че в горещата стая хората попълват анкетите по-бавно от тези в хладната. Жегата понижавала шест пъти качеството им на работа и пречела на отговорите им.