Броят на насилствените престъпления нараства през горещите месеци, сочи статистика. Защо се случва така, че в горещото време хората стават по-зли и жестоки? На този въпрос се постарали да отговорят полски учени от Познанския университет. И обяснението им е, че с увеличаване на температурите на въздуха нараства нивото на хормона на стреса – кортизол, в организма, съобщава The Daily Mail.

В изследването участвали жени-медици, които били наблюдавани в продължение на два дни -през зимата и през лятото. Специалистите измервали концентрацията на кортизол в слюнката на дамите и оценявали нивото на маркерите на възпалението. Образците от слюнка били вземани на всеки два часа. Жените отговаряли и на въпроси за режима им на сън, хранене и физическа активност.

Резултатите показали, че през лятото концентрацията на кортизол в организма на дамите била по-висока. Докато жегата не влияела на нивото на възпаление.

Друго изследване на американски учени от Северозападния и Лихайския университети показало, че в горещото време хората са по-недружелюбни и по-рядко си помагат един на друг.