Неслучайно водата в човешкия организъм е около 75%! Тя е необходима на всяка клетка в тялото ни, тъй като биологичните процеси протичат в течна среда.

Затова и при обезводняването възникват неприятни симптоми – световъртеж, главоболие, умора и още по-сериозни нарушения. 

Кои са признаците на обезводняване, за които не знаем?

Изпотявате се по-малко при тренировки

Харесва ли ви това или не – но по време на интензивни тренировки тялото трябва силно да се изпотява. Недостатъчното отделяне на течност води до прегряване, което се отразява негативно на работата на организма и на самочувствието съответно.

За да са безопасни в горещините, трябва да добавите още чаша-две вода към обичайната си дневна норма.

Кожата ви е мазна и суха едновременно

Ако не може да определите дали кожата ви е мазна или суха, вероятно причината се крие в обезводняването. Когато на кожата не й достига влага, тя се изсушава и в същото време става лъскава. Познато ли ви е?

Това на първо място значи, че кожата ви е обезводнена. Какво да правите? Пийте повече вода!

Дъхът ви мирише

Причини за галитозата (неприятния дъх в устата) могат да са различни – от проблеми със зъбите и венците до лошо храносмилане. Но една от лесно отстранимите причини е в недостигът на слюнка.

Тъкмо бактерицидните свойства на слюнката предотвратяват развитието на бактерии в устната кухина. Така че забележите ли, че в устата ви започне да мирише, изплакнете я и пийте вода!

Непрекъснато ви се яде

Така го и измислила природата, че за чувството на глад и жажда да отговаря един отдел на мозъка – хипоталамусът. Често се объркваме и тълкуваме неправилно сигналите от мозъка. Затова вместо да посягате към допълнителна порция сладолед, по-добре е да си налеете чаша вода.

Проследете как тялото ви реагира на водата, когато ви се яде – ако гладът намалява, значи всъщност не ви достига вода, а не храна!

Струва ви се, че непрекъснато сте болни

Разбира се, може да има и по-сериозни причини за постоянната отпадналост, които само пълно изследване може да открие. Но недостигът на вода играе своята роля в поддържането на добър имунитет. Преди да си приписвате сами хронични заболявания, пробвайте просто да увеличите пиенето на вода.

Трупате килограми, независимо от диетата

Храните се здравословно, водите активен начин на живот, но въпреки това се „поправяте“! Много е възможно причината да е във водата. Ако използвате приложения за проследяване на калориите, вероятно сте забелязали, че те изискват да отчитате и изпитата вода, въпреки че в нея няма калории.

Истината е, че обезводняването забавя обмяната на веществата. Затова, ако се храните балансирано и тренирате редовно, не забравяйте и да пиете достатъчно вода.

Това важи с особена сила за горещите дни, когато много внимателно трябва да следите за питейния си режим!