Жабуркането на устата е опасна процедура, доказали британски учени от университета Кралица Мария, според които водата за уста повишава риска от инсулт и заболявания на сърдечно-съдовата система. Каква е причината?

При плакнене на устата заедно с вредните бактерии се отмива и полезната флора, която помага на кръвоносните съдове да функционират правилно. И резултатът от всичко това е повишено кръвно и натоварване на сърцето.

В изпитанията на учените участвали 19 души, които трябвало да жабуркат устата си с мощен антисептик. В резултат на това кръвното им се повишавало с от 2 до 3,5 единици и оставало високо в продължение на няколко часа след процедурата. Такова рязко покачване на кръвното налягане повишава риска от смърт поради сърдечно заболяване със 7%, коментират учените.

За плакнене в експеримента бил използван 0,2 процентов хлорхексидин – антисептик, който ефективно се справя с микробите. Учените отбелязали още, че при жабуркането с него намалява с 90% изработването на нитрити, необходими за здравината и доброто функциониране на кръвоносните съдове.