Включването на шоколад, чай и плодове във всекидневното меню, защитава от диабет и някои други заболявания, смятат британски учените. Как така?

Този ефект се постига благодарение на съдържащите се в споменатите храни биологично активни вещества – флавоноиди и антоцианини.

В изследването на учените участвали 2 хиляди жени, всяка от които трябвало да отговаря на въпроси за начина си на хранене. Освен това всяка участничка била подложена на анализ на кръвната захар и нивото на възпаление. Изучихме употребата на флавоноиди в храната, като се фокусирахме на флавоните, които се съдържат в магданоза, мащерката, целината, както и на антоцанините, съдържащи се в горските плодове, нара, виното и други плодове с червен или син цвят, разказва ръководителят на екипа Един Касиди от университета в Източна Англия.

Така учените открили, че употребата на голямо количество флавони и антоцианини води до подобряване регулацията в нивото на кръвната захар, както и до понижение на възпалителните реакции. А хроничното възпаление е свързано със захарен диабет, затлъстяване и заболявания на сърдечно-съдовата система, уточняват експертите.

Проведохме първото голямо изследване за това как флавоните и антоцианините влияят на риска от развитие на диабет, обяснява Касиди. Повече предишни разработки предполагат, че тези биологично активни вещества могат да действат на нивото на кръвната захар, което е свързано с развитието на диабет втори тип. До момента обаче беше неизвестно какъв ефект върху нивото на глюкозата оказва редовната употреба на храни, богати на тези вещества.

Данните от изследването говорят за това, че дори продуктите, които сме свикнали да изключваме от здравословния си начин на живот, като виното и шоколадът, могат да са от значителна полза за организма ни, коментира Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон.

Е, вече можем да се поглезим с горски и други плодове и шоколад, разбира се, като по този начин направим и услуга на организма си. Важното е – да не преяждаме.