За него знаем още от малки. Защото няма семейство, в което ценните скилидки да не присъстват на масата. Поне докато е зима.
Чесънът обаче е уважаван не само у нас. Той е част от кулинарната култура на много народи. Чесновият лук е еднакво ценен не само като подправка, но и  като медицинско растение.
Той е богат на сяра с висока биологична активност.
Ефектите му като подправка са много и разнообразни, влияят върху най-различни системи от организма и участват в лечението на безброй заболявания.
Някои от най-драматичните ефекти са върху сърдечно-съдовата система - той намалява кръвното по няколко начина, имитирайки някои от последните лекарства срещу хипертония, без обаче да предизвиква странични ефекти като импотентност, главоболие и токсични проблеми.
Има хора, които контролират високото кръвно налягане само с ядене на чесън всеки ден.
В допълнение чесънът регулира холестерола и триглицеридите, като увеличава частта на добрия холестерол и намалява лошия.
Чесновият лук затруднява съсирването на кръвта и появата на тромби в кръвоносните съдове, които водят до сърдечна атака и инсулт.
Очевидно е, че чесънът предлага много силна протекция срещу сърдечно-съдовите заболявания. Епидемиолозите смятат, че тъкмо редовното ядене на чесън в някои части на Испания и Италия допринася за пониженото ниво на атеросклероза и заболяванията от Паркинсон там.
Чесънът действа като силен антисептик и антибиотик, като в някои случаи спира размножаването на определени видове болестотворни гъбички и бактерии.
Той укрепва имунната система, увеличавайки количеството на клетките убийци, които противодействат на разнасянето на рака. Задействайки имунната активност, чесънът блокира формирането на някои канцерогени в стомаха и предпазва ДНК от увреждания.
Разнообразните ефекти на чесъна включват и предпазване на мозъчните и чернодробните клетки от дегенеративни промени, както и смъкване на кръвната захар.
Всички тези екстри за организма може да постигнете, като добавяте чесън към храната си. Как по-точно обаче?
Най-лесният начин е да купите капсули от аптеката.
Но! Докато безопасността на чесъна като естествена подправка е известна и доказана отдавна, все още няма яснота дали той е безвреден за организма като хранителна добавка във вид на капсули, таблетки или прах.
Има данни, че фармацевтичните продукти от чесън могат да доведат до кръвотечения при човек, който взема лекарства против съсирване на кръвта, включително и аспирин.
Внимание! Ако приемате чесъна с антикоагулантни лекарства, това може да ви докара вътрешно кръвотечение.
Ето защо е важно да сте бдителни. Производителите могат да си правят каквато искат реклама, но ефективността на добавките на основата на чесън все още не е известна, още по-малко пък доказана!
Затова е препоръчително да ядете предимно суров чесън. Може да го счукате в хаванче и с направеният на крем чесън да подготвите дресинг за салата или подправка за ядене, прибавяйки към него оцет, зехтин и всичко, което решите че ще овкуси блюдото.
Важно! Чесънът се слага в храната, която готвите в последната минута. И в този случай е препоръчително да го размачкате с малко мазнина, защото тя извлича полезните вещества от него.
Чесънът се сади през септември.
За да го имате винаги под ръка в кухнята си, засейте скилидки в градината, на терасата, в саксия. Скилидките се набождат на 3 см дълбочина и на 2-3 см разстояние една от друга.
Чесънът е едно от растенията, което без проблеми може да садите в саксия с друга зеленина, като мушкатото например. Нещо повече – той унищожава някои вредители и така пази и „съседа си”.