Есента нахлу със студ и дъжд. Знаем, че студът и влагата усложняват ставните проблеми – ако ги имате, но може и да ви причинят нови - ако не сте достатъчно предпазливи и грижовни.

Ставите са неотменна част от цялата механична система на човешкото тяло. То е единен организъм, чиито части са взаимосвързани с мускулни вериги, които помагат за фиксиране на ставите в нормално положение. Ако балансът в организма ни е нарушен, ставите вземат участие в компенсацията на нарушенията в него, което с времето може да предизвика множество проблеми.

Има ситуации, при които тялото може да е в идеално състояние, а ставите – зле. На какво се дължи това и кое влияе на състоянието на ставите ни? Обясненията са на руският лекар-остеопат Владимир Животов.

Кои фактори влияят на състоянието на ставите?

Положението на тялото. То се отразява на начина, по който ставите се движат по осите си. Натоварването на ставите пада асиметрично и с времето те се износват, ако например у човек е имало травма при раждането и последваща след нея сколиоза. Травмите на главата влияят на функцията на ставите на раменния пояс, шийния отдел и челюстната става, а травмите на опашната и кръстната кости – на ставите на лумбалния гръбнак, тазовия пояс и краката.

Начинът на живот. Хората, които водят малко подвижен начин на живот, често имат проблеми с функционирането на опорно-двигателния апарат. При тези, които прекарват продължително време пред компютъра, може да се появят проблеми със сгъване ставата на китката, заради работа с клавиатурата и мишката, което води до болки и възпаления. Ставите се износват бързо и при хора, чиято дейност е пряко свързана с повишено професионално натоварване на определени участъци от тялото, като балетистите, пианистите, миньорите.

Редовната физическа активност обаче, осигурява продължителна работа както на тялото като цяло, така и на ставите.

Хранене. Следете внимателно за режима си на хранене, за да укрепите ставите, които с времето могат да отслабнат и се разрушат. За образуването на ставен хрущял помагат продуктите, съдържащи хондроитин. В големи количества това вещество се съдържа в пачата от уши и опашки. Храната ви трябва да съдържа още животински протеини.

Нарушената обмяна на пикочната киселина, както и някои видове вътрешни интоксикации могат да предизвикат отлагане на излишък от едни или други вещества в ставите. В резултат на това функцията им може значително да се влоши, а и да се получат деформации.

Мускулен тонус. Укрепването на ставите може да стане за сметка на сухожилията, но най-голямо влияние на състоянието им оказва мускулният тонус. Ако той е понижен, ставите са лошо фиксирани в нормалното си положение и скърцат. Често - особено на децата, в такива случаи поставят диагноза „недиференцирана дисплазия на съединителната тъкан“. Постоянното повишение на тонуса, както се случва след травми, води до компресиране на ставите.

Директни наранявания на ставите. Дори оперираната става трябва да се възстановява от остеопат, тъй като ръцете на лекаря могат да премахнат състоянието на усукване около тъканите. В повечето случаи остеопатът може да отстрани болезнените усещания и да възстанови функционирането на ставите.

Методи на борба

Остеопатите работят с различните дисфункции в организма, които водят до възникването на проблеми. Всякакви нарушения в работата на човешкото тяло го засягат, започват неравномерно да разпределят натоварването и ставите страдат. Освен това се появява и нарушение в кръвотока, което още повече засилва болестта. Напрежението в тялото, което се проявява на фона на патологията, става причина за напрежение в мускулните вериги. А това на свой ред също води до преразпределяне на натоварването върху ставите. Важно е също да се разбере дали човек е имал някакви травми. Защото дори и разстройство на стомашно-чревния тракт може рано или късно да доведе до проблеми със ставите.

Заболяванията на ставите са много болезнени. Те не ни позволяват да се движим, съпроводени са със силна болка, включително и през нощта, водят до общо разбалансиране в организма. Специалистите използват цял комплекс методики, с които да настроят всички функции на тези важни за организма връзки. В практиката се използват лечебни варианти, като гимнастика, физиотерапия, масаж, който подобрява кръвотока и разтягане на прешлените. Остеопатите използват още и специални техники, които извършват предимно с ръце и помагат за смъкване на напрежението.