Слънце, море, вятър, дъжд  - всички тези летки „благини“ са оставили следи по косата ни и сега тя е изтощена, окапва и има нужда от сериозно подхранване. Как и с какво?

Много сезонни зеленчуци и плодове ще се справят успешно с тази задача, защото съдържат витамините за укрепване на косата ни. Кои са те?

Витамин А. Той укрепва корените, засилва растежа на косата, предотвратява падането и като мастноразтворим витамин може лесно да се натрупва като запас. Затова ако включите в есенното си меню такива източници на витамин и провитамин А като спанакът, броколите, морковите и червените чушки, витаминният запас напълно ще ви стигне като минимум през първата половина на зимата.

Друг полезен за косата сезонен зеленчук, който предотрватява окапването й, е тиквата. Освен рекордното количество провитамин А (бета-каротин), в тиквата се съдържат и основните, необходими за косата вещества, като витамините В, Е и С, желязо, мед, кобалт, цинк и други микроелементи.

Витамините от група В са необходими за добрия растеж на косата, както и за нейния блясък и якост на косъма. Много често ранната алопеция е провокирана тъкмо от многогодишния недостиг на витамин В. Най-важни за косата са витамините тиамин (B1), рибофлавин (B2), пантенол (B5), пиридоксин (B6), инозит (B8), фолиева киселина (B9), цианокобаламин (B12).

Търсете тези витамини във всички видове зеле и в ядките от новата реколта. Други сезонни източници на витамините от група В са картофите (най-добре печени с кожата), морковите и бобовите – особено грахът. Но само пресни, в сушен или в консервиран вид грах витамин В е до 20 пъти по-малко.

Витамин С отговаря за доброто кръвообращение по кожата на главата и така осигурява нормалното хранене на фоликулите на космите. Така че яжте повече ябълки, зеленина, пиперки (смятат ги за рекордьор сред зеленчуците по съдържание на витамит С), пийте сок от нар и шипков чай.

Отличен източник на витамин С през есента са и тиквичките (за да запазите витамина в тях, трябва да ги държите на тъмно). Тиквичките съдържат много калий и силиций, отговарящи за доброто „сцепление“ на молекулите на кератина в косата, които я правят здрава и предпазват от накъсване.

Мечтаещите да имат гъсти и красиви коси трябва да включат в есенното си меню още и облепиха, в която съдържанието на витамин С е много по-високо, отколкото в цитрусовите плодове. Облепихата съдържа още цярата група В витамини, както и витамините А, Р, РР, Е, К, петдесетина микроелементи, сред които натрий, живак, манган, магнезий, калций, желязо, силиций, както и флавоноиди, забавящи стареенето на косите. Само 100 г свежи плодове дневно или сокът от тях могат да заменят който и да е витаминен комплекс и организмът ви ще получи дневната доза от почти всички полезни вещества.