Нараства броят на проявления на хранителна алергия по света, която в определени райони вече взема размери на епидемия, алармира Световната здравна организация.

Около 6% от децата и 3% от възрастните по света днес страдат от различни видове хранителни алергии. Реакцията към храна е неприятен проблем, който зависи от особеностите на организма и произтича по различен начин.

Проявите варират от сърбеж и зачервяване до кихане, хрема, кашлица, задух, както и диария, гадене и повръщане. Най-лошата форма на алергична реакция е анафилактичният шок, който може да завърши със смърт.

Хранителната алергия се влияе от възрастта: децата по-често реагират на кравето мляко, яйцата, пилешкото, ядките и рибата. За възрастните са по-опасни суровите плодове и зеленчуци, подправките и ядките. А 60% от хората имат алергия към полените или цветния прашец.

Особено тайнствена и рядка форма на алергия се появи преди три години – това е алергията към пшеница, ръж или ечемик в съчетание с физически упражнения. Явлението беше кръстено от специалистите „Индуцирана анафилаксия, зависима от пшеница и упражнения“. Упражненията, алкохолът и някои лекарства могат да действат и като катализатори за алергии. Не се изключват и прояви на нови форми хранителни алергии.